Złoto Maroka – garść interesujących faktów

Doskonale znamy olej arganowy i jego cudowne właściwości pielęgnacyjne. Marokańskie płynne złoto jest wykorzystywane w kosmetyce od lat, a odżywianie włosów olejem arganowym to podstawa codziennej pielęgnacji wielu kobiet. Jeśli korzystamy z dobroci tego naturalnego olejku, warto lepiej przyjrzeć się tej substancji. Przedstawiamy kilka bardziej lub mniej znanych faktów na temat olejku arganowego.

FAKT 1
Nasiona drzewa arganowego pozyskuje się z kozich odchodów.

Choć brzmi to dość nieprawdopodobnie, nasiona do tłoczenia tradycyjnego oleju arganowego zbiera się z kozich odchodów. Ręczne wytworzenie olejku arganowego polega na zmieleniu nasion arganii żelaznej do momentu, w którym uzyskuje się oleistą pastę. Sęk w tym, że ziarna trudno jest otworzyć, dlatego zbiera się je po wypluciu lub wydaleniu przez kozy, aby łatwiej było je rozłupać. Oczyszczone rozłupuje się, praży na słońcu i mieli w ręcznych żarnach razem z wodą. Spokojnie, tradycyjnej metody produkcji olejku nie stosuje się w dzisiejszej masowej produkcji oleju arganowego. Aktualnie olej tłoczy się maszynowo, a nasiona drzewa arganowego są ochraniane przed kozami w okresie owocowania drzewa.

FAKT 2
Drzewo arganowe rośnie wyłącznie na terenie Maroka.

Olejek arganowy nie bez powodu jest jednym z droższych olejków roślinnych, które wykorzystuje się w kosmetyce. Drzewo arganowe (Argania Spinosa) rośnie wyłącznie na terenach równiny Souss w Maroku. Obszar występowania drzewa arganowego to tylko 800 hektarów na całym świecie. Teren ten objęty jest ochroną dla cennych zasobów przyrodniczych i oznaczony jako rezerwat biosfery UNESCO.

FAKT 3
Olej arganowy ma specyficzny, intensywny kozi zapach.

Wiele osób porównuje zapach olejku arganowego do koziego sera, ale nie ma to nic wspólnego z tradycyjną metodą wytłaczania tego oleju, ponieważ aktualnie wszystko odbywa się mechanicznie. Intensywność zapachu żółtobrązowego olejku arganowego jest bardzo charakterystyczna i specyficzna tylko dla tego oleju.

FAKT 4
Czysty olejek arganowy nadaje się do zjedzenia.

Olejek arganowy wykorzystujemy w kosmetyce lub leczeniu różnego rodzaju schorzeń, ale zazwyczaj traktujemy go w kategoriach preparatu do stosowania zewnętrznego. Olejek arganowy jest także olejem spożywczym, który nadaje się bezpośrednio do spożycia np. jako dressing do świeżej sałaty, warzyw lub sera feta, a także jako składnik marynat do mięs oraz ryb. Berberowie zamieszkujący rejony Północnej Afryce stosują olej arganowy jako „berberyjską nutellę”, czyli amlou (mieszaninę migdałów, orzeszków ziemnych, miodu i oleju arganowego).

16 Komentarze dla “Złoto Maroka – garść interesujących faktów”
  1. bb
    • Emilia
      • cinammon_girl
        • Alexia99
          • Inga
          • Alexia99
  2. Michaaalina
  3. greyeyes
    • Magda92
      • greyeyes
  4. FelisFidelis
    • Jusia1979
      • lemonka
        • Kulka2
  5. Sara
  6. Z_Amelk@