Jakie właściwości ma olejek arganowy?

Olejek arganowy jest bardzo popularnym produktem stosowanym między innymi w kosmetyce. Pozyskiwany jest z nasion drzewa rosnącego w Afryce Północnej. Posiada złoty kolor, charakterystyczny zapach i wiele odżywczych substancji. Olejek arganowy ceniony jest również za właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne.

Dzięki zawartości witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych olejek arganowy jest kosmetykiem często wykosztowanym w zabiegach pielęgnacyjnych. Za jego pomocą można dbać między innymi o włosy oraz o skórę twarzy i ciała. Produkt zapewni poprawę kondycji pasemek, a skórę uchroni przed wczesnym starzeniem się. Działanie takie możliwe jest dzięki zawartości witaminy E, antyoksydantów, minerałów i kwasów tłuszczowych Omega – 6 i Omega – 9.

Olejek arganowy ma liczne zastosowania w kosmetyce. Może być używany jako preparat przaznaczony do nawilżania każdego rodzaju skóry, zwłaszcza suchej i wrażliwej. Pomaga w walce z trądzikiem, łuszczycą, przebarwieniami, alergiami i AZS (atopowym zapaleniem skóry). Dodatkowo oczyszcza twarz, nie zatyka porów skóry i nie powoduje powstawania wągrów. Olejek arganowy ujędrnia, wygładza zmarszczki, likwiduje rozstępy i cellulit. Zawiera naturalne filtry przeciwsłoneczne i antyoksydanty. Powszechnie używany jest również jako odżywka do włosów.

Stosowanie olejku arganowego do pielęgnacji włosów jest najbardziej rozpowszechnione spośród innych metod, których celem jest poprawa kondycji skóry głowy i pasemek. Podczas regularnie przeprowadzanej kuracji kosmetyk pomaga uporać się z łupieżem i nadmiernym wydzielaniem sebum przez gruczoły łojowe zlokalizowane w skórze głowy. Odżywia cebulki włosowe, przyspiesza porost oraz zapobiega wypadaniu i łamaniu włosów. Olejek arganowy nawilża przesuszone włosy i pielęgnuje rozdwojone końcówki. Dba również o włosy zniszczone myciem niewłaściwie dobranymi produktami oraz częstymi zabiegami fryzjerskimi, takimi jak: prostowanie, farbowanie, suszenie i ondulacja. Ze względu na zawartość filtrów przeciwsłonecznych i substancji zwalczających wolne rodniki może być stosowany jako kosmetyk zabezpieczający i wzmacniający włosy osłabione.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *